UTRE: Ultra Trail Rondje Eindhoven

Afgelopen jaar is er geproefd aan wat de Zugspitze Ultratrail te bieden heeft. Deze wedstrijd, een trail run waarbij vooral wordt hardgelopen over onverhard terrein, kent een langste afstand waarbij een volledige ronde om de Zugspitze wordt voltooid. De magie rondom de hoogste berg van Duitsland werd deze dag ervaren toen we, nadat het eerste gedeelte per bus werd afgelegd richting start, mochten deelnemen aan de 65km-trail waarbij het laatste gedeelte van de ronde wordt afgelegd. Na een succesvolle editie was de keuze snel gemaakt om terug te komen en ook het eerste gedeelte af te leggen en zo de complete trail te lopen van meer dan 100 km.

Helaas zijn bijna alle sportevenementen voor dit jaar afgelast, maar gelukkig hebben we al wel de kans gekregen om ons opnieuw in te mogen schrijven voor de editie van volgend jaar.

En toen… kwam het besef dat de loopagenda’s voor dit jaar leeg zullen blijven. Maar stilzitten doen we niet graag en zo was het idee geboren om een trailrun rondom Eindhoven te lopen. Hierbij hebben we vanzelfsprekend een veilige afstand tot Eindhoven behouden, waardoor we tot een mooie tocht kwamen van 102 km zonder het bordje ‘Eindhoven’ tegen te komen, merendeels over onverhard terrein door de schitterende natuur.

Na een bak koffie in de vroege ochtend van zaterdag 19 september werd er om 6 uur ’s ochtends in het donker gestart door Olav, Pepijn, Sjef en Mark aan de mooie tocht in zomerse omstandigheden. De aanhang van de lopers en ook enthousiaste LONU’ers hebben langs de route verzorgingsposten geregeld met de nodige versnaperingen, liters water en een flinke dosis aanmoedigingen te zorgen. 

Via de mooie paadjes zijn we langs de Kleine Dommel, over de Grote Heide en door natuurgebied Malpie onderlangs Valkenswaard gelopen om vervolgens weer richting het noorden onze kilometers te maken. We liepen langs dorpjes als Westerhoven, Steensel, Knegsel en door de bossen richting de ‘slag van de Oirschotse Heide’. In een ver ver verleden werd dit taakstellend terrein genoemd, maar dwalend over de eindeloze zandvelden vol diepe sporen, achtergelaten door de militaire tanks, waanden we ons in de woestijn, zoekend naar water in de vorm van een welkome verzorgingspost op inmiddels kilometerpunt 70. 

De verfrissing deed ons allemaal erg goed en Frank liep ondertussen ook al weer een kilometer of 10 mee. We vervolgden onze route richting nog meer enthousiaste LONU’ers die de laatste kilometers mee wilden lopen. Deze support leidde ons door Best, via de bossen van Joe Mann, de Dommel en het Vresselse Bos tot in de natuur van Heerendonk waar de zon inmiddels had plaatsgemaakt voor verkoeling in de donkerte. Inmiddels hadden zich meer en meer LONU’ers aangesloten die enorm hebben bijgedragen om met ons de allerlaatste kilometers te lopen richting de finish te Nuenen. Eenmaal gefinisht werd er nog genoten van een heerlijke sportdrank (lees: weissbier) en ontvingen we allemaal de welverdiende medailles als herinnering aan deze mooie UTRE – Ultra Trail Rondje Eindhoven. 

Naast alle fanatieke LONU’ers willen we natuurlijk ook de fantastische aanhang bij de verzorgingsposten bedanken die er allemaal voor hebben gezorgd dat we een erg mooie ervaring rijker zijn.

Mark Zantboer